Luna-pipo – kuvallinen virkatun pipon ohje

Jos etsit helppoa ja nopeasti valmistuvaa virkatun pipon ohjetta, olet tullut oikeaan paikkaan!

Olen virkannut syksyn ja talven aikana parikin tällaista pipoa Luna-langasta malliksi, ja moni on ihmetellyt, kun olen kertonut pipon olevan virkattu. Tämä hauska pinta muodostuu kuitenkin ihan pelkillä kiinteillä silmukoilla, joten kovin vaikeaa tällaisen pipon virkkaus ei suinkaan ole. Jos sinäkin haluaisit kokeilla virkata pipon, voin luvata, että tällä ohjeella tulee nopeasti valmista, vaikka ei olisi kokemusta ennestään.. Tähän saattaa jopa koukuttua niin, että huomaamatta pipopino kasvaa ja kaikki lähipiirissä saavat pian omansa!

Pehmoinen ja lämpöinen Luna-lanka sopii hyvin tällaiseen muhkeaan pipoon ja sitä on mukava virkata menemään, mutta pipoon sopii hyvin melkein mikä tahansa paksu (noin 60-80 m / 50 g) lanka, kuten Lankava Into tai Katia Gentile Merino.

Tässäpä siis ohje virkattuun pipoon. Mukana on myös vaihekuvia, jotka toivottavasti auttavat hahmottamaan, miten pipo tehdään!

Luna-pipo

Koko: yksi koko, joka on heposti muokatavissa kerrosten lukumäärää muuttamalla

Materiaalit: 2 kerää Borgo de Pazzi Luna -lankaa (50 % villa, 40 % akryyli, 10 % alpakka, 50 g = 80 m), nahkainen itse tehty -merkki

Tarvikkeet: Virkkuukoukku 6 mm tai käsialan mukaan, päättelyneula ja sakset

Tiheys: 10 cm = 12 ks.

Käytetyt lyhenteet:

  • s = silmukka
  • kjs = ketjusilmukka
  • ks = kiinteä silmukka
  • krs = kerros

Ohje:

Aloita työ virkkaamalla 38 kjs.  Käännä työ ja virkkaa 1 ks 3. kjs:n koukusta laskien. Virkkaa 1 ks jokaiseen kjs:n. Kerroksella pitäsi olla 37 s; alun käännöksen 2 kjs:aa vastaavat yhtä ks:aa + 36 ks.

Virkkaa seuraavaksi lyhennetyt kerrokset, joilla muotoillaan päälakea ja sen jälkeen kaksi kokonaista kerrosta virkaten kaikki kiinteät silmukat edellisen kerroksen silmukoiden takareunaan

  1. krs (lyhennetty krs): Käännä työ. Virkkaa 1 kjs (= 1. ks), 32 ks.
  2. krs (lyhennetty krs): Käännä työ. Virkkaa 1 kjs (= 1. ks), 32 ks.
  3. krs (kokonainen krs): Käännä työ. Virkkaa 1 kjs (= 1. ks), 36 ks. Huom! Kun tulet lyhyemmän kerroksen “pykälän” kohdalle, jatka virkkaamista vain normaalisti seuraaviin alempana oleviin silmukoihin.
  4. krs (kokonainen krs): Käännä työ. Virkkaa 1 kjs (= 1. ks), 36 ks.

Toista kerroksia 1.-4. vielä 12 kertaa (tai kunnes kappale juuri menee käyttäjän pään ympäri). Virkkaa vielä kerrokset 1.-3.

Virkkaa nyt takasauma kiinni:

Aseta kappale kaksinkerroin niin, että aloitusreuna on päällä ja viimeksi virkattu kerros alempana. Virkkaa ks jokaisesta s:ta niin, että työnnät ensin koukun päällimmäisenä olevan kappaleen 1. s:ta ja sen jälkeen alempana olevan kappaleen ks:n takareunasta. Vedä lanka molempien kerrosten läpi ja tee ks. Jatka näin koko krs yhdistäen kappaleen päät toisiinsa.

Lopuksi kuro päälaen aukko umpeen:

Ota n. 1 m pätkä lankaa ja pujota lanka neulaan niin, että lanka jää kaksin kerroin ja on näin kestävämpi kiristäessä.

Harsi neulalla harvakseltaan (n. 2 kerroksen välein) pistoja ja kiristä lankaa välillä, jotta saat päälaesta mahdollisimman tiiviin.

Lopuksi sido lanka tiukalle solmulla ja päättele kaikki langanpäät.

Taita alareunaa ja aseta nahkamerkki pipon reunaan. 

Nyt voit ihailla itse virkkaamaasi pipoa, sillä se on valmis! Joko aloitat toisen?

Alla oleva mallipipo on virkattu kolmesta kerästä Katia Gentile Merinoa!

Jos jaat somessa kuvia ohjeillani tehdyistä käsitöistä, kannattaa tägätä @luomalla, niin pääsen minäkin ihastelemaan lopputulosta!

1 ajatus aiheesta “Luna-pipo – kuvallinen virkatun pipon ohje”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top